Pavlova
Pertama kali KC rasa Pavlova adalah ketika majlis sambut puasa di pejabat. Xingatlah pula kawan KC beli dari siapa tapi dari Puchong katanya sebab dekat dengan rumah dia tapi... itulah punca KC tergerak hati ingin mencuba membuat Pavlova sendiri.
Nampak macam senang jer...
Dalam resepi Pavlova nie KC perasan telur kuning tidak digunakan. Sedihpun ada tengok telur tu terkapai2 berseorangan. Apalagi, KC ubah sedikit resepi nih... hehe... jangan membazir.
Jeng3... ini rupanya wajah Pavlova sebelum disolek. Wajah asli sawo2 matang gitu ^_^. Menarik juga.
Hahaha... macam mana rupa saya sekarang? Cantik tak? Pertama kali buat... boleh tahan juga rupanya.
Jom kita rasaa....
Sedap dimakan sejuk dan masih manis walaupun hanya menggunakan 1/2 cawan gula (ikut resepi). Lepas nih kene kurangkan lagi gula nampaknya ;).
Buat sendiri memang puas hati. Rangup Pavlovanya masih kekal nyata. Wallahhh... (Rangup berkrim diluar, lembut didalam)
Rupa2nya Pavlova nie memang xleh lama berada pada suhu bilik. Patutlah masa beli dulu lembut Pavlovanya (ala2 kek gitu) dan sedikit berair. Bila dah buat sendiri nie... suhu dia KC berjaya kekalkan dan hasilnya Pavlova memang mersik. Betuilah apa yang KC baca sebelum nih tentang Pavlova sebenarnya. Tq Chef ^_^.
Comments