Ketam lemak bercili
Bahan-bahan:
5 ekor ketam bunga (belah dua)
3/4 cawan susu cair / santan
1/2 cawan air
2 keping asam keping
2 batang serai (titik sahaja)
garam
minyak utk menumis
beberapa biji tomato ceri
Utk dikisar:
3-10 batang cili kering (rendam dgn air panas)
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm kunyit hidup
2 cm halia
1/2 cawan air
Cara2nya:
1. Panas minyak dan tumis serai hingga naik bau... masuk bahan kisar.
2. Masak cili sampai pecah minyak.
3. Masuk air, asam keping & ketam. Kacau rata & biarkan ketam masak (tutup kuali/ periuk)
4. Tabur secukup garam & tuangkan santan. Kacau lagi.
5. Masukkan tomato ceri biar kuah kering sedikit dan likat.
6. Hidangkan.
Berita Harian - Chef Fazalina Ismail
5 ekor ketam bunga (belah dua)
3/4 cawan susu cair / santan
1/2 cawan air
2 keping asam keping
2 batang serai (titik sahaja)
garam
minyak utk menumis
beberapa biji tomato ceri
Utk dikisar:
3-10 batang cili kering (rendam dgn air panas)
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm kunyit hidup
2 cm halia
1/2 cawan air
Cara2nya:
1. Panas minyak dan tumis serai hingga naik bau... masuk bahan kisar.
2. Masak cili sampai pecah minyak.
3. Masuk air, asam keping & ketam. Kacau rata & biarkan ketam masak (tutup kuali/ periuk)
4. Tabur secukup garam & tuangkan santan. Kacau lagi.
5. Masukkan tomato ceri biar kuah kering sedikit dan likat.
6. Hidangkan.
Berita Harian - Chef Fazalina Ismail
Comments