Kek Coklat tanpa Mentega (kegemaran Danish)

Bahan-bahannya:
2 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang

Bahan A:
1 sudu kecil vanila
1 1/2 cawan susu segar berperisa coklat
1/2 cawan air + 2 sudu kecil nescafe

Bahan B:
2 sudu kecil sodium bicarbonate
1 sudu kecil baking powder
1/2 cawan serbuk koko
2 cawan gandum

Ganache:
1/2 cawan koko Van Houten
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak




Cara-cara:
1. Pukul telur hingga kembang.
2. Masukkan gula & pukul lagi.
3. Masukkan minyak masak.
4. Ayak semua bhn B & masukkan sikit demi sikit ke dalam telur tadi berselang seli dgn bhn A. Gaul sebati.
5. Bakar pd suhu 170' selama sejam/ hingga masak.
6. Topping.... masukkan semua bhn2 ke dlm periuk & panaskan sampai nampak sebati... taruk je atas kek yg dh sejuk td.


MYRESIPI.COM 27.2.2010

Comments

Popular posts from this blog

Testimoni pengguna Pati Delima Gulsan

VITAGEN Asli

Harga baru Vitagen bermula 1 September 2013