Lidah Buaya

Bahan-bahan:
1 kg tepung gandum
2 senduk minyak masak panas
2 cawan air
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar tepung ubi
2 cawan gula halus
sedikit garam


Langkah:
1. Campurkan tepung gandum, garam & minyak panas ke dlm mangkuk adunan. Uli & tambahkan air. Uli lagi hingga jadi doh & bahagikan kepada 4 bhgn.

2. Ambil 1 bhgn utk dicanai nipis. Bancuh tepung ubi dgn minyak masak. Ambil sedikit bancuhan & sapu rata ke atas doh yg tlh dicanai td.

3. Gulung doh rapat & padat. Potong mengikut saiz yg dikehendaki (jgn terlalu nipis).

4. Canaikan potongan doh hingga ia kelihatan memanjang. Goreng dlm minyak panas hingga garing.

5. Angkat & tiriskan minyak. Tabur gula halus pada keseluruhan kuih ketika ia masih panas.


MIDI 15.10.2011

Comments

Popular posts from this blog

Testimoni pengguna Pati Delima Gulsan

Harga Vitagen (termasuk GST)

VITAGEN Asli